Stailaus

Lue stailauksen ABC-ohjeet

Myyntiin tuleva asunto kannattaa stailata ennen myynnin aloittamista. Miksi ja mitä se käytännössä tarkoittaa?


A – puhtaus on puoli ruokaa

Kaikki lähtee liikkeelle perusteellisesta siivouksesta. Sen voi tehdä itse tai tilata siivousyritykseltä. Tärkeää kuitenkin on, että se on tehtynä. Raikas ja pölytön asunto on huomattavasti houkuttelevampi kuin kuin likainen ja tunkkainen. Lisäksi ylimääräiset lehti- ja mainoskasat, vaate- ja pyykkiröykkiöt sekä muut mahdollisesti muuttoa odottelevat tavarasumat siivotaan pois tieltä. Asunto siistitään myös aina jokaista näyttöä varten. Lue lisää ja katso näyttösiivouksen ABC-ohjeet!

– Vaikka välittäjä laittaa peliin satakymmenen prosenttia ammattitaitoaan asunnon myymisen eteen, tehdään mahdollisimman lyhyt myyntiaika yhteistyöllä. Asunnon myyjän kannattaa siis laittaa kortensa kekoon, ja tehdä kaikki voitavansa kauppojen jouduttamiseksi, suunnittelija Hanna Salo Muoto Designista vinkkaa. Hänellä on kokemusta parin omankin asuntonsa myymisestä.


B – ilmeen päivitys stailauksella

Suursiivojen jälkeen kannattaa harkita ammattistailaajan kutsumista kehiin.

– Itsekin stailauksen voi toki tehdä, mutta monta kertaa oma silmä on tottunut omaan kalustejärjestelyyn, sisustusesineisiin ja muihin henkilökohtaisiin tavaroihin, joita ei huomaisi karsia pois, Salo sanoo.

Sisustuksen ammattilainen näkee asunnon potentiaalisen ostajan silmin ja osaa valita näkyville sopivat kalusteet ja esineet. Lisäksi stailaaja voi ilmeen raikastamiseksi tuoda asuntoon joitakin uusia kalusteita, esineitä ja tekstiilejä.

– Pointtina tässä kaikessa on se, että ostajan on osattava kuvitella omat tavaransa, esineensä ja ylipäätään itsensä asumaan asuntoon. Siksi on hyvä, että myyntikuvissa on esillä vain vähän myyjän henkilökohtaisia esineitä eikä se vie ajatuksia liian voimakkaasti mihinkään tiettyyn tyylisuuntaan, perustelee Salo.


C – hyvät kuvat myyvät paremmin kuin tuhat sanaa

Asunto myydään nopeammin hyvillä kuvilla. Mitä paremmalta asunto kuvissa näyttää, sitä useampi haluaa nähdä sen ’livenä’ ja sitä nopeammin sopiva ostajaehdokas löytyy. Kuvat kannattaa siis ehdottomasti ottaa vasta stailaamisen jälkeen.

Sami Nymanin välityssopimukseen kuuluu aina ammattivalokuvaaja, mutta jos otat itse kuvia, huolehdi, että valoa on tarpeeksi, mielellään ilman salamaa päivänvalossa, ja että ne ovat suorassa ja teräviä. Ota kuvia monesta eri kulmasta ja katso sitten tietokoneen ruudulta, mikä kuvakulma antaa tilasta parhaimman käsityksen, suunnittelija ohjeistaa.


Lue lisää ohjeita myös osioista asuntokuvauksen valmistelu ja näyttösiivouksen abc!

Stailauksen ohjeet sinulle tarjoaa – Muoto Design